Αρχική / Παρουσιάσεις / Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»
A+ R A-
05 Φεβ

Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(5 ψήφοι)
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»Tο πρώτο Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα σ΄ ένα ορεινό χωριό της Λέσβου, τα Χύδηρα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.

Η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης»,  αποτελεί πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος "Ν.Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ".  Στόχος του είναι να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης της Τεχνολογίας με την Τέχνη προσφέροντας στον επισκέπτη κάθε ηλικίας μιαν εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση.

Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» 

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου Ιακωβίδη (1853-1932) μέσα από τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του, με ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν αρχειακό υλικό από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά  επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο. Στον ίδιο χώρο, το cd-rom "Γεώργιος Ιακωβίδης: η ζωή και το έργο του" προσφέρει στον επισκέπτη έναν εναλλακτικό τρόπο πλοήγησης στη ζωή και το έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη.

Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» 

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην πολύπλευρη εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη. Από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα και τα έργα της ωριμότητάς του στο Μόναχο μέχρι τα πορτρέτα των εγγονών του που φιλοτέχνησε στο τέλος της ζωής του- μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική ηλικία, τοπία, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, αναλύονται και ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής, δίγλωσσα πάνελ, φωτιζόμενες διαφάνειες (duratrance) ολογραφικές παραστάσεις (holoscreen). Διάφορα τεχνάσματα όπως ο μεγεθυντικός φακός, η απομόνωση λεπτομερειών του πίνακα, η επισήμανση σημαντικών στοιχείων με ενδιαφέροντα γραφικά, η σύγκριση τους με άλλα έργα του ίδιου του Ιακωβίδη,  του δασκάλου του Νικηφόρου Λύτρα και σπουδαίων γερμανών ζωγράφων, είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το Ψηφιακό Μουσείο προάγει την «εκπαιδευτική» διάσταση της Τέχνης.

Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»Στο υπόγειο προβάλλεται βίντεο σχετικό με την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη, ενώ στον ίδιο χώρο διεξάγονται και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Στο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και ξεναγήσεις για ενήλικες. Ειδικά για τα παιδιά δημιουργήθηκε το cd-rom «Στο ατελιέ του Γεώργιου Ιακωβίδη» όπου παρουσιάζονται τα έργα του ζωγράφου με επεξηγηματική αφήγηση  και παιχνίδια. Στόχος των προγραμμάτων είναι η βαθύτερη γνωριμία του επισκέπτη με την πολύπλευρη εργογραφία του καλλιτέχνη αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των παιδιών.
Στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί επίσης πωλητήριο με cd, βιβλία, αφίσες, κάρτες και αντικείμενα, σχετικά με το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Χύδηρα, Λέσβος
Εισιτήριο: Γενική είσοδος  2 E. /  παιδιά 10-18 ετών 1 Ε.
Τηλ. 22530 51128.  Φαξ 22530 51195
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website:http://www.jakobides-digital-museum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κινούμαστε και μας αρέσει! Απόκριες στο IMAGINARIUM »

  • ΕορτολόγιοKidsguide.gr | Κληρώσεις

Kidguide.gr | Facebook

Babies

Ψάξτε στο Kidsguide.gr

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Υποχρεωτικά