Αρχική / Εκδηλώσεις / Αρχείο Θεμάτων / Κατασκοπεύοντας με το μικρό μου μάτι
A+ R A-
07 Οκτ

Κατασκοπεύοντας με το μικρό μου μάτι

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Ιστορία Τέχνης για Παιδιά. “Κατασκοπεύοντας με το μικρό μου μάτι”. Μαθήματα ιστορίας τέχνης για παιδιά -για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Άραγε γίνεται ; Kάτι είχα ακούσει για το μουσείο σύγχρονης τέχνης , αλλά αργεί  ακόμα να γίνει, από ότι μου είπαν …Μια συνάντηση με την ιστορικό τέχνης Ελένη Γαρουφαλιά ήταν αρκετή…και έτσι..

Η ιστορία τέχνης συναντά το εκπαιδευτικό σύστημα της Καλλιτεχνούπολης και γεννιέται το εργαστήρι εμπειρίας.

Η Καλλιτεχνούπολη καλωσορίζει το φθινόπωρο μέσα σε πίνακες ζωγραφικής. Κατασκοπεύει εντυπώσεις και ξεδιπλώνει συναισθήματα με αφορμή έργα μεγάλων δημιουργών. Τα μαθήματα ιστορίας τέχνης για παιδιά, που λαμβάνουν χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

•    Ενεργοποιούν το στοιχείο της δημιουργικότητας
•    Καλλιεργούν τις προϋποθέσεις και το κίνητρο για επικοινωνία
•    Εξεγείρουν τη φαντασία
•    Αναπτύσσουν την κοινωνικότητα μέσα από βιωματικές διαδικασίες
•    Ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία
•    Προτρέπουν την έκφραση του συναισθήματος
•    Δραστηριοποιούν την αντίληψη και την λογική συνέχεια μεταξύ σκέψης και πράξης.
Το «κατασκοπεύοντας με το μικρό μου μάτι» χρησιμοποιεί τους  μηχανισμούς της τέχνης  για να εισάγει νέους τρόπους διάταξης της σκέψης και της συναισθηματικής σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Διδάσκονται βασικές αρχές και τεχνικές κινημάτων της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, του Ιμπρεσιονισμού, του Εξπρεσιονισμού, της Μοντέρνας και Σύγχρονης τέχνης. Μέσω της  έμμεσης εμψύχωσης, του παιχνιδιού, της μυθοπλασίας, της εικαστικής έκφρασης ακόμα και της μαγειρικής, τα παιδιά οδηγούνται στην βιωματική κατανόηση της ιστορίας τέχνης, της καθημερινότητας, της ζωής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009, 11:00-12:30
«Η Μόνα Λίζα με κυνηγάει»
Επικοινωνία των βασικών αρχών των κόσμων της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του Ρομαντισμού. Ανταλλαγή συναισθημάτων, προσωπικής γνώμης και κοινωνικών σχολίων μέσα από έργα των  Leonadro da Vinci, Caravaggio, Vermeer, Jacques- Lois David.
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009, 11:00 – 12:30
«Κόκκινη πινελιά στη μύτη σου»
Προσέγγιση των κινημάτων του Ιμπρεσιονισμού και του Εξπρεσιονισμού. Ανάλυση των χρωμάτων και των σχεδίων. Παρατήρηση των διαφορετικών τρόπων έκφρασης και της ευελιξίας της κίνησης, μέσα από έργα των Derain, Matisse, Seraut, Gauguin.
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009, 11:00-12:30
«Ο πίνακας έσπασε»
Η μοντέρνα τέχνη, η δυναμική και εκφραστική της ορμή μέσα από έργα των Kandinsky, Dali, Pollock, Picasso, Rothko. Διαμόρφωση της προσωπικής άποψης με ανεξαρτησία. Εμπιστοσύνη στη θέση της γνώμης.
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, 11:00-12:30
«Spiderman, ο καλλιτέχνης»
Αποδοχή της πολλαπλής εκφραστικότητας με διαφορετικά μέσα. Ενσωμάτωση του γούστου και της γνώσης σε μια ξεκάθαρη προσωπική εικόνα αισθητικής. Η διαλλακτικότητα της σύγχρονης τέχνης μέσα από έργα Lichtenstein, Warhol, Gilbert & George, Super Flex, Chris Cunningham.
Όλες οι ενότητες καταλήγουν σε ατομικό έργο εικαστικής/ζωγραφικής τέχνης και στη συνέχεια οι σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών μεταφέρονται/ερμηνεύονται στον κόσμο της γεύσης:

+Kids cooking club
“Τρώμε Τέχνη και Ζούμε από αυτή”
Η  ιστορικός τέχνης Ελένη Γαρουφαλιά παραδίδει εύστοχα την σκυτάλη της στον chef Κυριάκο Μελά-μια συνεργασία πρόκληση στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού:
Στόχος η μετατροπή των συναισθημάτων και πληροφοριών σε γεύση.
Με αναλλοίωτες  τις βασικές έννοιες  του προγράμματος παιδικής  μαγειρικής τέχνης, προσεγγίζουμε αυτή την φόρα μια διαφορετική ενότητα του +Kids cooking club. Τα παιδιά οραματίζονται γεύσεις, απόψεις  και αρώματα, που συνάντησαν στους πίνακες ζωγραφικής και δημιουργούν την δική τοuς πρότυπη ομαδική συνταγή επιλέγοντας τα υλικά τους. Ο chef Κυριάκος Μελάς  προσαρμόζει τις εκδοχές της  συνταγής  και το αποτέλεσμα αναμένεται…αφού ψηθεί.
Τι σας θυμίζει ο σκοτεινός Caravaggio; O ακαθόριστος Vermeer; Ένας ηλιόλουστος Monet; Ή αλλιώς ο πολυμορφικός Kandinsky;
Μήπως σοκολάτα … βύσσινο … πιπέρι…πορτοκάλι… μέντα ... πραλίνα…
Άραγε τι;
Γιατί;
Γιατί όταν κοιτάμε  έναν Matisse μας ανοίγει η όρεξη;

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009, 12:30-14:00
«H Mόνα Λίζα είναι από σοκολάτα»
Σοκολάτα, σκουρόχρωμα liqueur φρούτων, γεύσεις από μνήμες εποχής και αρώματα από καβουρδισμένα φουντούκια συνθέτουν τα δικά σας miniardises.


Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009, 12:30-14:00
«Ο Matisse βάζει μαρμελάδα»
Κατακόκκινες μαρμελάδες γίνονται φόντο σε τραγανές τάρτες φρούτων.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009, 12:30-14:00
«Ο Picasso ανακατεύει ζύμη + χρώμα»
Εύθραυστες κρούστες μπαχαρικών…γιασεμί και μοσχολέμονα δίνουν μορφή σε ζύμη αμυγδάλου.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, 12:30-14:00
«Ο Cunningham ζυμώνει εικονικές πραγματικότητες»
Τρισδιάστατα μπισκοτένια touille γίνονται αιτία η να ζυμώσουμε μια γλυκιά  τραγανή μακέτα

Ελένη Γαρουφαλιά   Ιστορικός τέχνης, απόφοιτος του Goldsmiths College, University of London με Μaster στην “Σύγχρονη Τέχνη / Visual Culture”. (Λονδίνο, 2003). O τομέας της ερευνάς της επικεντρώνεται  στο μετατροποποιημένο σώμα και την αναπαραστατική του ερμηνεία, στην τέχνη του κυβερνοχώρου και το cyborg (μετά-οντότητες και τεχνολογικά τους συμπληρώματα) καθώς και στους μεταγλωσσικούς επαναπροσδιορισμούς των Lacan, Derrida, Barthes,Deluze+Guattari. Ανέλαβε τον συντονισμό του παράλληλου εικαστικού προγράμματος της ART-ATHINA 09. Επιμελήθηκε και διοργάνωσε έκθεση σύγχρονης τέχνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μάργαρη στην Αμφιλοχία και στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 08 στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Υπήρξε συνεργάτης του γλυπτή Τάκη και του Κέντρου Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα εγκαίνια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Εθνική Γλυπτοθήκη, το επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι με τον διευθυντή Alfred Pacquement του μουσείου Pompidou, την οργάνωση της τρίχρονης έκθεσης έργων του καλλιτέχνη στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος. Συμμετείχε στην διημερίδα της AICA EΛΛΑΣ με ομιλία σχετικά με τον  «νέο Urbanismό και το κέντρο νοημοσύνης»(2005), ενώ κείμενα της έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων σε καταλόγους καλλιτεχνών, στο περιοδικό Highlights και στο εικαστικό πανόραμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Κυριάκος Μελάς  Μαγειρεύει από τα πέντε του, καθώς η μύτη του φέρει σημάδι από το πρώτο του ατύχημα στην κουζίνα. Οι ρίζες του στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Κέρκυρα  καταβάλλουν μνήμες, που δεν θα μπορούσαν να τον αφήσουν ανεπηρέαστο. Αφήνει δυο πανεπιστήμια και σπουδάζει μαγειρική. Κάτοχος τριών πτυχίων L’école hotelière Le Monde (2001), OTEK, συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία Eurochef (2003) και παίρνει στοιχεία από παντού. Ισορροπεί τις γνώσεις του γύρω από το κρασί, τη γαλλική κουζίνα, τα χόρτα, τα μπαχαρικά (Le Μonde 2002), το κρέας (ΣΕΚΑ 2003), στην αυθεντία της πρώτης ύλης και σε τεχνικές μαγειρικής. Δουλεύει σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων. Ξεκινά μια   βόλτα   από το Arion  Hotel Astir Palace Voyliagmenis(2002),  La Veranda Restaurant Chandris Resort(2003),  καταλήγοντας στο  Athens Hilton Hotel(2004)όπου και παίρνει το πρώτο του χρίσμα ως chef. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε ιδιώτες και εταιρείες (Welcome home, Tsitouras collection, Swarovski -  Κρήτη 2005). Αναλαμβάνει pastry και expeditor chef στο εστιατόριο Milos  (Χρυσός Σκούφος 2004) εστιάζοντας στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Ακολουθεί το ΟΑΚΑ (2005-2008) ως executive chef του Ολυμπιακού Σταδίου. Ταξίδια στην Ευρώπη του δίνουν την ευκαιρία να συνδυάσει την τέχνη στο food styling και στο 'art de la table' σε νέα επίπεδα-food designer , καθώς αναλαμβάνει  τις διοργανώσεις Eurovision Song Contest-Greece 2006 και λίγο αργότερα το UEFA Champions League-Athens 2007 και Final Four-Athens 2007 ως μεγάλες διοργανώσεις της Ελλάδας. Αναλαμβάνει για την ίδια εταιρεία- όμιλος Quality σύμβουλος επισιτισμού. Ασχολείται με yachts και με ιδιώτες καθώς μαγειρεύει για την Shakira και συνεργάζεται στενά με τους chefs του George Michael. Συμμετέχει στο Chef Academy (Uniliver 2008) με θέμα «Oι πέντε αισθήσεις στην γαστρονομία» από τον Executive Chef Unilever Europe Kees Van Erp. Ως ενεργός chef και επίλεκτο μέλος του Athens Chef’s Club εκφράζεται καλύτερα μέσα από την μεσογειακή δημιουργική κουζίνα . Σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Καλλιτεχνούπολη» δημιουργεί το πρώτο πρόγραμμα παιδικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης το +Kids Cooking Club προσεγγίζοντας τα θέματα διατροφής των παιδιών.


ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ 5,5 – 15 ΕΤΩΝ
ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 13 ΕΥΡΩ /ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ 4 ΕΝΟΤΗΤΩΝ 47 ΕΥΡΩ
Kids Cooking Club ΑΠΟ 3,5 – 15 ΕΤΩΝ
ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 15 ΕΥΡΩ / ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ 4 ΕΝΟΤΗΤΩΝ 55 ΕΥΡΩ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ 15 ΕΥΡΩ / ΚΟΣΤΟΣ KIDS COOKING CLUB 20 EYΡΩ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ - Πρότυπο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Δημητρίου Ράλλη 104 & Αντωνίου Θεοχάρη Πειραιάς – Καλλίπολη  Τ.Κ. 18539
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μελά Γ. Μαρία Τηλ. επικοινωνίας: 210-4514888 & 6937425204
www.kallitexnoupoli.gr • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Οκτ. 2009 20:06

  • ΕορτολόγιοKidsguide.gr | Κληρώσεις

Kidguide.gr | Facebook

Babies

Ψάξτε στο Kidsguide.gr

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Υποχρεωτικά