Αρχική / Εκδηλώσεις / Αρχείο Θεμάτων / Η Επιστήμη... της Εξιχνίασης
A+ R A-
30 Οκτ

Η Επιστήμη... της Εξιχνίασης

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

ΝΕΑ Σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων, στη  Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενίδου Ιδρύματος. - Πώς «χρησιμοποιείται» σήμερα η επιστήμη για την εξιχνίαση μυστηρίων;

Αυτό και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα θα προσεγγίσει μέσα από εντυπωσιακά πειράματα και δραστηριότητες, η πρώτη σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων της ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ,η οποία φέρει τον τίτλο: «Η Επιστήμη… της Εξιχνίασης»
Η θεματική αυτή ενότητα ξεκινά την 1η Νοεμβρίου. Όλο τον μήνα Νοέμβριο,  κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13.30 και 16.30, παιδιά και γονείς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παρακολουθήσει τις ενδιαφέρουσες αυτές παρουσιάσεις, που θα κάνουν την επίσκεψη σας μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία.
Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Νοεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

13:30 Πειράματα
• Δακτυλικά αποτυπώματα. Με ποιον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε και να συλλέξουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα που υπάρχουν σε μία επιφάνεια; Τι ρόλο παίζει η επιφάνεια στην οποία  βρίσκεται το αποτύπωμα; Πόσα είδη αποτυπωμάτων υπάρχουν;
• Κάτω απ’ το μικροσκόπιο. Πώς μπορoύμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια από πού προέρχονται μικροσκοπικά ίχνη, με τη βοήθεια του μικροσκοπίου; Τι πληροφορίες παίρνουμε έτσι για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης;
• Οξείδωση της λουμινόλης. Μπορούμε με τη βοήθεια της χημείας να εντοπίσουμε ίχνη αίματος αθέατα στο γυμνό μάτι;
• Αόρατο μελάνι. Ποιος είναι ο ρόλος της χημείας και πώς ακριβώς λειτουργεί το αόρατο μελάνι;
• Ορατές ακτίνες laser. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ιδιότητες του φωτός για να οπτικοποιήσουμε αθέατες ακτίνες laser; Ισχύουν όσα βλέπουμε στις ταινίες;

16:30 έως 17:30 Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά… και όχι μόνο
(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών)
• Κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση
Τι είναι η κωδικοποίηση; Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βρουν τους κωδικούς που έχουν χρησιμοποιηθεί για να γραφτούν κρυφά μηνύματα. Στη συνέχεια πρέπει με αυτούς να γράψουν ένα νέο μήνυμα.
• Δακτυλικά αποτυπώματα
Τι μορφή έχουν τα δικά σας δακτυλικά αποτυπώματα; Ποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε για αυτά;
•  Κατασκευή του πιο απλού μεγεθυντικού φακού
Πώς μπορεί εύκολα και γρήγορα να κατασκευαστεί ο πιο απλός μεγεθυντικός φακός; Τι ρόλο παίζουν οι ιδιότητες του φωτός;


«Η Επιστήμη… της Εξιχνίασης» είναι η πρώτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων που θα διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Κάθε μήνα μια ΝΕΑ ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Σημείωση: Στις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η επιστήμη στα χέρια σας!


Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται στο φιλικό, ζεστό και σύγχρονο περιβάλλον της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, έναν υπερσύγχρονο χώρο που συνδυάζει αρμονικά μάθηση και ψυχαγωγία.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, αποτελεί ένα περιβάλλον, όπου το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τεχνολογία υλοποιείται με τον πλέον πρωτότυπο και  μοναδικό τρόπο:  Μέσα από «έξυπνα» εκθέματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, που προκαλούν το μυαλό και τη σκέψη!
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μια από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στην χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de l’Industrie!  

Σκοπός της Έκθεσης
Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης. Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε ένα σύγχρονο, φιλικό περιβάλλον, που θα είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον, ελκυστικό και ευχάριστο, το Ίδρυμα Ευγενίδου ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα όμως, να κινητοποιήσει τον κόσμο να  ανακαλύψει ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους, μπορούν να είναι προσιτές σε όλους, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία ψυχαγωγικής διεξόδου. Έτσι η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μια «άλλη», εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και πρακτικές του σχολικού συστήματος ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.

Τι θα δείτε
Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας». Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, βλέποντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ' αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σας, σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Ακόμα, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Οκτ. 2009 12:45

  • ΕορτολόγιοKidsguide.gr | Κληρώσεις

Kidguide.gr | Facebook

Babies

Ψάξτε στο Kidsguide.gr

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Υποχρεωτικά