Αρχική / Κληρώσεις / Αρχείο Θεμάτων / Πασχαλινά Πειράματα
A+ R A-
06 Απρ

Πασχαλινά Πειράματα

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)
Πασχαλινά ΠειράματαΜια σειρά ειδικών πειραμάτων με εορταστικό- χρώμα, ετοίμασε για την περίοδο των εορτών του Πάσχα η ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:Πασχαλινά αυγά, Αυγό βραστό μέσα σε μπουκάλι, Βεγγαλικά, Αυτοσχέδιος πυροσβεστήρας, Περίεργα μουσικά όργανα και άλλα πολλά.
Τα πειράματα θα γίνουν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 21, 22, 23 και 24 Απριλίου και ώρα 17:30.
Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται στο φιλικό, ζεστό και σύγχρονο περιβάλλον της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, κάνοντας την επίσκεψη μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία.
Θυμίζουμε ακόμη ότι η ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας συνεχίζει να υποδέχεται τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2009 ώρες 14.30 και στις 16.30, παρουσιάζοντας το τρέχον πρόγραμμα επιδείξεων με εντυπωσιακές επιδείξεις επιστημονικών φαινομένων και τεχνολογικών εφαρμογών της καθημερινότητας που περιλαμβάνουν αφιερώματα :
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ (Απρίλιος ’09) : ηλεκτρόλυση, θαύματα με μαγνήτες, κλωβός Φαραντέι, ο πιο απλός κινητήρας…
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Μάιος ’09) : μπαταρία με ξύδι, αυτοκίνητο υδρογόνου, τα παγάκια και η στάθμη της θάλασσας…

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Η περιέργεια είναι στο… dna σας;
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου αποτελεί έναν υπερσύγχρονο χώρο που συνδυάζει αρμονικά μάθηση και ψυχαγωγία.
Αν έχετε φαντασία, έφεση προς τις επιστήμες, αγάπη για την τεχνολογία, εφευρετικότητα και διάθεση για πειραματισμούς... τότε επισκεφθείτε τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα περιβάλλον, όπου το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τεχνολογία υλοποιείται με τον πλέον πρωτότυπο και  μοναδικό τρόπο:  Μέσα από «έξυπνα» εκθέματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, που προκαλούν το μυαλό και τη σκέψη!
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μια από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στην χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de l’Industrie! 
Σκοπός της Έκθεσης
Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης. Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε ένα σύγχρονο, φιλικό περιβάλλον, που θα είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον, ελκυστικό και ευχάριστο, το Ίδρυμα Ευγενίδου ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα όμως, να κινητοποιήσει τον κόσμο να  ανακαλύψει ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους, μπορούν να είναι προσιτές σε όλους, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία ψυχαγωγικής διεξόδου. Έτσι η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μια «άλλη», εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και πρακτικές του σχολικού συστήματος ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.
Τι θα δείτε

Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας». Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, βλέποντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ' αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σας σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Ακόμα, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

Περιγραφή Συγκεκριμένων Εκθεμάτων...
Έκθεμα «Οπτικές Ίνες».

Οπτικές ίνες! Καθημερινά ακούμε για τις οπτικές ίνες και πώς αλλάζουν τον τρόπο της επικοινωνίας μας. Στο ισόγειο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, υπάρχει ένα σχετικό έκθεμα.  Αποτελείται από ένα τραπέζι, στο οποίο   υπάρχουν τέσσερις φωτεινές πηγές διαφορετικών χρωμάτων και  τέσσερις στόχοι, ένας για κάθε χρώμα. Ο επισκέπτης καλείται να οδηγήσει το φως του κάθε χρώματος από την πηγή στον αντίστοιχο στόχο, χρησιμοποιώντας τους διαφανείς σωλήνες που είναι διαθέσιμοι για να «γεφυρώσουν» τα ενδιάμεσα σημεία του κυκλώματος. Με τη βοήθεια των επεξηγήσεων ο επισκέπτης μπορεί να καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας των οπτικών ινών. Μέσα από το έκθεμα γίνεται κατανοητό ότι αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πληροφοριών με τη μορφή σημάτων φωτός, σε μεγάλες αποστάσεις με μεγάλες ταχύτητες και με ελάχιστες απώλειες ενέργειας και άρα παραμόρφωσης της πληροφορίας. Με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο αποκαλύπτεται όχι μόνο η αρχή λειτουργίας τους, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους οι οπτικές ίνες βρίσκουν σήμερα εφαρμογή στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες.

Έκθεμα «Η μνήμη των υλικών».
Ένα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα αφορά στη «μνήμη των υλικών». Πάνω σε ένα τραπέζι είναι τοποθετημένα τέσσερα ξεχωριστά σύρματα από ένα ειδικό κράμα, τα οποία συνδέονται με ρεύμα χαμηλής τάσης. Ο σκοπός σε αυτή την περίπτωση είναι ο επισκέπτης να παραμορφώσει τα σύρματα και να δει τι θα γίνει! Πατώντας το κουμπί που βρίσκεται μπροστά από κάθε σύρμα, αυτό διαρέεται από ρεύμα και έως εκ τούτου θερμαίνεται, μέχρι που σταδιακά επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα. Μέσα από το παιχνίδι συνειδητοποιεί κανείς τις εξωτικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν τα νέα σύνθετα υλικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κράμα νικελίου-τιτανίου έχει την ιδιότητα να ανακτά το αρχικό του σχήμα όταν θερμανθεί σε μια  συγκεκριμένη θερμοκρασία. Τέτοια υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη δημιουργία συνθετικών μυών που θα ενισχύουν τους φυσικούς μυς ανθρώπων με σχετικά προβλήματα.

Έκθεμα «Εικονικά Κρουστά».
Το πιο εντυπωσιακό -για τα παιδιά- «έκθεμα» της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, είναι τα «Εικονικά Κρουστά», στον 1ο όροφο της Έκθεσης. Σε αυτό ο επισκέπτης μπαίνει σε ένα μικρό θάλαμο και κάθεται στο κάθισμα. Ένα ηχητικό μήνυμα καλεί τον επισκέπτη να κινήσει τα χέρια του. Με κάθε κίνηση παράγεται ένας διαφορετικός ήχος κρουστού, χωρίς όμως να υπάρχει στο θάλαμο κάποιο μουσικό όργανο. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κάθε χειρονομία του επισκέπτη ανιχνεύεται από μία κάμερα και στη συνέχεια αναλύεται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που παράγει σε πραγματικό χρόνο τους ήδη προγραμματισμένους ήχους των κρουστών. Ανάλογα με τη θέση των χεριών, την ταχύτητα και το εύρος των κινήσεων, ο ήχος είναι ισχυρός ή ασθενής. Με άλλα λόγια, η εικόνα "μεταφράζεται" σε ήχους από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Έκθεμα «Εξερευνώντας το μάτι».
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι; Ποια είναι η ανατομία του και ποιες οι δυνατότητές του; Το έκθεμα «Εξερευνώντας το μάτι» αποτελείται από μια μικρή οθόνη τοποθετημένη μπροστά από μια μεγάλη αναπαράσταση ενός ματιού. Ένα βίντεο με πρωτότυπο τρόπο «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στο εσωτερικό του βολβού του ματιού. Σταδιακά η ταινία τον μεταφέρει μπροστά στα κωνία και ραβδία,  τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όραση. Στο ίδιο έκθεμα υπάρχει και μια ανάγλυφη μακέτα με τα  μέρη του ματιού, την οποία μπορεί κανείς να αγγίξει. Ακόμα, κάθε επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την κόρη του ματιού του σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σωλήνα, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει μια φωτεινή πηγή και ένας καθρέπτης. Στην ουσία ελέγχει πώς διαστέλλεται και συστέλλεται η κόρη, καθώς μεταβάλλεται η ένταση του φωτός της πηγής με τη βοήθεια ενός ροοστάτη.

Έκθεμα «Οι νόμοι του Mendel».
Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε πώς γεννήθηκε η επιστήμη της γενετικής; Αν όχι, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε το σχετικό έκθεμα. Επισκεφθείτε τον όροφο της «Βιοτεχνολογίας», καθίστε μπροστά από το έκθεμα «Οι νόμοι του Mendel» και πατήστε το κουμπί έναρξης για να ξεκινήσει ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί με απλό τρόπο τους νόμους του Mendel. Η ταινία παρουσιάζει με παραστατικό τρόπο τις διαδοχικές διασταυρώσεις των μοσχομπίζελων που πραγματοποίησε ο Mendel σε ένα μοναστήρι της Τσεχίας. Ο Mendel καλλιέργησε χιλιάδες φυτά παρατηρώντας το χρώμα και τα χαρακτηριστικά τους και από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε διατύπωσε τους γνωστούς πλέον νόμους του!

Έκθεμα «Ρώτησε τα χρωμοσώματα».
Τι λειτουργία επιτελεί κάθε χρωμόσωμα; Υπάρχουν χρωμοσώματα που είναι υπεύθυνα για συγκεκριμένες ασθένειες; Το έκθεμα «Ρώτησε τα χρωμοσώματα» αποτελείται από μια οθόνη αφής που παρουσιάζει τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων του ανθρώπου. Ο επισκέπτης αγγίζει το κάθε ένα χωριστά για να ακούσει μια παρουσίαση του χρωμοσώματος αυτού, μαθαίνοντας για τα γενετικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με κάθε χρωμόσωμα αλλά και μερικές από τις πιο γνωστές γενετικές ασθένειες, που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του!

Πληροφορίες: - Ώρες εισόδου (εκτός περιόδου εορτών):
Για τα σχολεία (Γυμνάσια – Λύκεια): Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 έως 15.00.
Για το κοινό: Σάββατο και Κυριακή 11.00 έως 20.00.
Η πραγματοποίηση προγραμματισμένων επισκέψεων  για σχολεία ή άλλες οργανωμένες ομάδες κοινού, γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Τηλ. Κρατήσεων: 2109469641, ώρες 9:00π.μ. – 3:30μ.μ.
Για γενικές πληροφορίες σχετικές με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και το πρόγραμμα των εορτών, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 210 9469621, 210 9469640.

  • ΕορτολόγιοKidsguide.gr | Κληρώσεις

Kidguide.gr | Facebook

Babies

Ψάξτε στο Kidsguide.gr

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Υποχρεωτικά