Αρχική / Υγεία / Προγνωστική Γονιδιωματική
A+ R A-
04 Ιουν.

Προγνωστική Γονιδιωματική

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)
Προγνωστική ΓονιδιωματικήΤα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την ανάλυση και καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA), η επιστημονική ερευνητική κοινότητα άρχισε να στρέφεται στην αναζήτηση πιθανής κληρονομικής αθλητικής προδιάθεσης, μελετώντας συγκεκριμένους πρωταθλητές με εντυπωσιακές επιδόσεις.
Ο κυριότερος στόχος αυτής της ερευνητικής προσπάθειας ήταν να προβλεφθεί με ειδικές γονιδιακές αναλύσεις, η τυχόν κληρονομική προδιάθεση αθλητών συγκεκριμένων αγωνισμάτων.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι συγκεκριμένες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το γενετικό προφίλ των πρωταθλητών που ανήκουν στην ελίτ κατηγορία, περιλαμβάνει εκείνες τις μεταλλάξεις των γονιδίων, οι οποίες επιδρούν σημαντικά:
  • Στην ανάπτυξη των μυών
  • Στην οξυγόνωση του αίματος
  • Στην κάθαρση του γαλακτικού οξέος
  • Στην αντοχή και στον πόνο

Τι επιδιώκουμε με τον γονιδιακό έλεγχο για τον Αθλητισμό;
Στον γονιδιακό έλεγχο για τις Αθλητικές Επιδόσεις αναλύονται 10 γονίδια και 11 μεταλλάξεις, τα οποία είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων για την δομή των σκελετικών μυών, την σωματική απόκριση στην προπόνηση και στο ενεργειακό κόστος, με αποτέλεσμα:

  • Να προσδιοριστεί η καταλληλότητα των αθλητών για αθλήματα Αντοχής ή Δύναμης.
  • Να προβλεφθεί η κλίση των νέων παιδιών σε συγκεκριμένα αγωνίσματα, ώστε να κατευθυνθούν σωστά.
  • Να αναγνωριστούν πρωταθλητές με εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες επιδόσεων.
  • Να δημιουργηθεί προσαρμοσμένο πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής.
  • Να αποφευχθούν ακατάλληλα για τον αθλούμενο αθλήματα και ασκήσεις που οδηγούν σε τραυματισμούς.

Προγνωστική Γονιδιωματική 

Πώς γίνεται η λήψη του δείγματος & σε πόσο χρονικό διάστημα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα;
H λήψη του δείγματος DNA γίνεται με τρόπο ανώδυνο και αναίμακτο, παίρνοντας κύτταρα από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) με ειδικό αποστειρωμένο στυλεό – μπατονέττα. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό και εντός 2 εβδομάδων, το εξειδικευμένο εργαστήριο έχει διαθέσιμα τα αποτελέσματα.

Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία;
Συνιστάται η μη κατανάλωση φαγητού, καφέ ή τσαγιού, 1 ώρα πριν από την λήψη του δείγματος, καθώς και η αποχή από το κάπνισμα για περίπου μισή ώρα.

Η ανάλυση γίνεται εφ’ άπαξ ή πρέπει να την επαναλάβω;
Η ανάλυση αυτή γίνεται εφ’ άπαξ, δεν επαναλαμβάνεται, καθώς τα γονίδιά μας ως επί το πλείστον δεν αλλάζουν, γι’ αυτό και η μέθοδος είναι απόλυτα αξιόπιστη.  Όμως είναι σχεδόν σίγουρο, ότι στο μέλλον συνεχώς θα προστίθενται νέα προς έλεγχο γονίδια, τα οποία θα μπορούμε να αναλύσουμε, για να έχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας του οργανισμού μας, στους τομείς που αυτά θα αναφέρονται.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος δείχνει αν θα γίνω πρωταθλητής;
Δεν υπάρχει απάντηση που να ανταποκρίνεται σε αυτό το ερώτημα. Είναι ευρέως γνωστό ότι για την επίτευξη εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων, εκτός από το γενετικό προφίλ (το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο), συντελεί και η συστηματική προπόνηση, η προσεγμένη διατροφή, η προγραμματισμένη αθλητική ζωή, αλλά και η υπέρβαση των ψυχολογικών φραγμών.

Σημαντικά να θυμάστε!
Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης γονιδιακής ανάλυσης δεν αυξάνει μόνο την αυτοπεποίθηση αλλά αποτελεί και ένα πρόσθετο βασικό εργαλείο στη “φαρέτρα” των ίδιων των αθλητών, των προπονητών τους αλλά και του ευρύτερου ιατρικού επιτελείου τους με σκοπό την σωστή επιλογή του κατάλληλου αθλήματος, στο οποίο οι αθλητές θα μπορέσουν να επιτύχουν το ζενίθ των επιδόσεών τους!
Εδώ και λίγο καιρό στη χώρα μας πραγματοποιούνται γονιδιακές αναλύσεις προγνωστικής γονιδιωματικής που αφορούν τις αθλητικές επιδόσεις, με επιστημονικό υπεύθυνο έναν παγκόσμια καταξιωμένο Ελληνικής καταγωγής μοριακό γενετιστή που έχουμε τη χαρά να τον έχουμε πλέον στη χώρα μας!
Μην διστάσετε να ρωτήσετε εξειδικευμένους επιστήμονες που ασχολούνται με τον υψηλό αθλητισμό για ότι απορία έχετε και να θυμάστε πως η επιστήμη μας παρέχει σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους ανάλυσης αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ σαν ολοκληρωμένη οντότητα και μοναδικότητα! Μην αγνοείτε λοιπόν την μοναδικότητά σας!    

Δημήτριος Τσιτσιρόπουλος MS, PT
Master Φυσικοθεραπείας - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ενεργό μέλος Αμερικανικού Συλλόγου Φυσικοθεραπείας (APTA)
Ενεργό μέλος Αμερικανικού Kολλεγίου Αθλητιατρικής (ACSM)
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μάρ. 2011 11:56
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοινωνικές δεξιότητες παιδιών Πελματογράφημα »

  • ΕορτολόγιοKidsguide.gr | Κληρώσεις

Kidguide.gr | Facebook

Babies

Ψάξτε στο Kidsguide.gr

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Υποχρεωτικά