Αρχική / Υγεία / Τι φοβούνται τα παιδιά
A+ R A-
22 Μαρ.

Τι φοβούνται τα παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(3 ψήφοι)
Όπως ακριβώς  εμείς οι μεγάλοι μπορεί να νιώσουμε  φόβο και καχυποψία μπροστά σε  καταστάσεις απροσδόκητες, έτσι και τα παιδιά μας νιώθουν διάφορους φόβους, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ή γεγονότα που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Όσο μεγαλώνουν, οι φόβοι τους μοιάζουν περισσότερο με των ενηλίκων.
Τι πρέπει να  γνωρίζετε για τα μικρότερα παιδιά:
 • Καταστάσεις που στους ενηλίκους δεν προκαλούν  κανένα φόβο, όπως ένας δυνατός θόρυβος ή μια  απλή  επίσκεψη στο μπάνιο, για πολλά παιδιά μπορεί να αποτελούν τη «φοβερότερη περιπέτεια της ζωής τους».
 • Όλα τα παιδιά φοβούνται στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Ξεπερνούν σιγά, σιγά ορισμένους  φόβους, αλλά ίσως αποκτήσουν άλλους. Όποιοι, όμως, κι αν είναι  οι φόβοι τους, υπάρχει σε όλα ένα κοινό στοιχείο ανασφάλειας.
 • Γνωρίζοντας αυτό το γεγονός, είναι υποχρέωση των γονιών να βοηθήσουν τα παιδιά τους να  ξεπεράσουν τους φόβους τους.
 • Τα τέρατα, το σκοτάδι και κατά συνέπεια η ώρα του ύπνου είναι συνηθισμένοι φόβοι σε όλα τα παιδιά.
 • Μπορείτε να τα καθησυχάσετε αν τους διηγηθείτε μια όμορφη ιστορία πριν κοιμηθούν, αν τους αφήσετε κάποιο μικρό φως αναμμένο στο διάδρομο και την πόρτα μισάνοιχτη ή τους δώσετε κάποιο αρκουδάκι που θα τους κάνει συντροφιά και θα τα προστατεύσει από οποιαδήποτε απειλή.
 • Κάποια  στιγμή, όλα τα παιδιά θα ξαφνιάσουν τους γονείς τους με σχόλια  για το θάνατο, ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, όπου μπορεί να ακούσουν και συζητήσεις πάνω στο θέμα. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι οι γονείς τους μπορεί να φύγουν και να μην ξαναγυρίσουν ποτέ.
 • Το παιδί το μόνο που επιδιώκει είναι να νιώσει πιο ασφαλές και να σιγουρευτεί ότι οι «προστάτες του θα είναι δίπλα του».
 • Από τα 7 μέχρι τα 11 χρόνια, «ο κόσμος των παιδιών» γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικός. Οι σχέσεις με τα συνομήλικα ή ακόμα και με τα μεγαλύτερα παιδιά αυξάνονται και μαζί τους δημιουργούνται καινούργια «φαντάσματα», ο φόβος για τους βαθμούς, για τη σχέση  με τους φίλους τους,  για την εμπιστοσύνη που τους  δείχνουν οι δάσκαλοι κ.λπ.
 • Σιγά σιγά, με την ενθάρρυνσή σας, θα αρχίσουν να αποκτούν  μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση.
 • Τα παιδιά  μαθαίνουν να κυριαρχούν στους φόβους τους χάρη στην κατανόηση και την αγάπη που τους  δίνουν οι γονείς τους. Μόνο εξηγώντας τους ξανά και ξανά πως οι φόβοι τους πρέπει να ξεπεραστούν και πως «για αυτό είμαστε εμείς εδώ», για να τους δώσετε όλη την υποστήριξη που χρειάζονται, θα καταφέρουν να νικήσουν, χωρίς προβλήματα, όλους τους κινδύνους που νιώθουν ότι παραμονεύουν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά βιώνουν και αυτά φόβους. Σε σπάνιες περιπτώσεις αγγίζουν και ξεπερνούν τα όρια της φοβίας. Η φοβία έχει μια βασική διαφορά με το φόβο

Είναι υπέρμετρη ως προς την ένταση, το αίτιο που την προκαλεί και τις συνέπειές της στην καθημερινή ζωή του εφήβου

Αν ένας έφηβος φοβάται κάτι ανυπόστατο ή σχετικά ασήμαντο και μόνο η σκέψη αυτού που φοβάται του προκαλεί τρόμο ή φρίκη και αν φτάνει στο σημείο να αλλάζει βασικές συμπεριφορές για να αποφύγει τον κίνδυνο (π.χ. δεν μπαίνει στο μπάνιο να λουστεί επειδή τρέμει ότι στη σκέψη ότι εκεί υπάρχει αράχνη) τότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

http://www.akappatou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μάρ. 2011 14:48

 • ΕορτολόγιοKidsguide.gr | Κληρώσεις

Kidguide.gr | Facebook

Babies

Ψάξτε στο Kidsguide.gr

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Υποχρεωτικά