Αρχική / Υγεία / Παιδική Βαρηκοΐα
A+ R A-
24 Σεπ

Παιδική Βαρηκοΐα

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(2 ψήφοι)

Η παιδική βαρηκοΐα σε αριθμούς
Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στα 22 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζει κάποια απώλεια ακοής, αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα 1.000.000 βαρήκοα παιδιά περίπου ενώ για την Ελλάδα ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε 60-70.000.
Στις Η.Π.Α. γεννιόνται 12.000 παιδιά ετησίως, ή 33 παιδιά την ημέρα με βαρηκοΐα. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την βαρηκοΐα πρώτη ανάμεσα στις παθήσεις των νεογέννητων.

Πως αντιμετωπίζεται
Αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή ειδικού προγράμματος αποκατάστασης σε συνδυασμό με την χρήση εξειδικευμένων ακουστικών βαρηκοΐας. Τα ειδικά ακουστικά βαρηκοΐας και η πρωτοποριακή μέθοδος NEW HEARING αποκαθιστούν την απώλεια της ακοής, ανάλογα με τον βαθμό ακουστικής απώλειας, έως και 95%.
Στο 80% των περιπτώσεων ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας ενώ όταν η βλάβη είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν στα όρια της κώφωσης, άνω των 110dB) ενδείκνυται η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

Ανάπτυξη λόγου και ομιλίας
Η αποκατάσταση της ακοής είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, καθώς επίσης και στην ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.
Ανάλογα με το μέγεθος της βαρηκοΐας απαιτείται λογοθεραπεία σε συνεργασία με τον ακοοπροθετιστή
Η εφαρμογή των ειδικών ακουστικών βαρηκοίας για την παιδική βαρηκοΐα απαιτεί εξειδικευμένη γνώση ενώ απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία από τους ειδικούς ακοοπροθετιστές.
Αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας

Ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος ακουστικών για τα παιδιά
• Τα οπισθωτιαίου τύπου ακουστικά αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση εφαρμογής μέχρι την ηλικία των 8 περίπου ετών επειδή οι ακουστικοί πόροι του παιδιού μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και για να εφαρμόζουν σωστά τα ακουστικά βαρηκοΐας πρέπει τα εκμαγεία (το τμήμα που εφαρμόζει μέσα στο αυτί) να αντικαθίστανται πολύ συχνά (κάθε 3-6 μήνες).
• Σε πολλές όμως περιπτώσεις, σε παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών δύναται να εφαρμοστούν ακουστικά ανοιχτής εφαρμογής (RITE), ενδωτιαίου και ενδοκαναλικού (CIC) τύπου. Η καταλληλότητα μιας τέτοιας επιλογής θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ακοοπροθετιστή συνυπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους με σημαντικότερη από αυτές το μέγεθος της ακουστικής απώλειας.

Ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας
Τα ψηφιακά ακουστικά είναι, σήμερα, η μόνη διαθέσιμη επιλογή. Τα ψηφιακά ακουστικά λόγω της αυτόματης επεξεργασίας και ενίσχυσης του ήχου η οποία γίνεται σε ελάχιστο χρόνο (εκατοστά του δευτερολέπτου), μπορούν να δώσουν εξαιρετικά φυσικό ήχο και προσαρμόζονται αυτόματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ηχητικού περιβάλλοντος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι ψηφιακών ακουστικών βαρηκοΐας αλλά δεν είναι όλα κατάλληλα για εφαρμογή σε παιδιά. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου καθώς και η σωστή ρύθμιση τους γίνεται από εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές. Ένα ακουστικό βαρηκοΐας το οποίο δεν έχει επιλεγεί σωστά ή δεν έχει ρυθμιστεί σωστά μπορεί ακόμα και να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το λύσει.

Επιγραμματικά τα ψηφιακά ακουστικά προσφέρουν :
• Υψηλή ποιότητα και πιστότητα ήχου και φωνής.
• Άριστη διακριτική ικανότητα χωρίς παραμόρφωση και παράσιτα με διαχωρισμό της ομιλίας από τον θόρυβο του περιβάλλοντος.
• Αυτόματη λειτουργία και απλή χρήση.
• Πλήρη και άμεση εντόπιση κατευθυντικότητας του ήχου.
• Αυτόματη περιβαλλοντική προσαρμογή.
• Χρήση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές/tablets, mp3 players κλπ) χωρίς προβλήματα. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσει υπάρχουν ειδικές συσκευές ασύρματης επικοινωνίας (connectline) που επιτρέπουν την χρήση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών με εκπληκτική ευκολία.

Πόσο κοστίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας. Οικονομική βοήθεια από το κράτος
Το κόστος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης της ακοής ποικίλει, ανάλογα με το τον τύπο και μέγεθος της βαρηκοΐας. Στο 90% των περιπτώσεων το κόστος κυμαίνεται από 2.000€ έως 6.000€ ενώ σε μερικές ειδικές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται εκτός φυσικά από τα ακουστικά βαρηκοΐας και όλες οι υπηρεσίες όπως
• Η δημιουργία προσωπικού προγράμματος αποκατάστασης (NEW HEARING) στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι οδηγίες για την επίτευξη του αποτελέσματος.
• Οι συνεδρίες για την προσαρμογή και τη ρύθμιση των ακουστικών.
• Η συντήρηση των ακουστικών (κάθε 3 μήνες).
• Η παρακολούθηση της εξέλιξης του παιδιού με ειδικά τεστ.
• Η εκπαίδευση των γονιών για τη σωστή χρήση των ακουστικών αλλά και την βοήθεια προς το παιδί για την επίτευξη το καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας το κόστος καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος. Ένα μέρος αναλαμβάνει το Ασφαλιστικό ταμείο ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από την Υπουργείο Παιδείας (Τμήμα Ά βάθμιας και ‘Β βάθμιας Εκπαίδευσης). Στην Otomed θα σας βοηθήσομε να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των χρημάτων από το κράτος

 

Otomed | Ακουστικά Βαρηκοΐας - Ωτοασπίδες - Παιδική Βαρηκοΐα - Ακουστικά Κέντρα

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπ. 2012 16:57
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ανάπτυξη του λόγου & της ομιλίας

  • ΕορτολόγιοKidsguide.gr | Κληρώσεις

Kidguide.gr | Facebook

Babies

Ψάξτε στο Kidsguide.gr

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Υποχρεωτικά